Månedsarkiv: februar 2016

Nicki Hill

Om 3 uger går Nicki Hill på scenen i Vershuset Næstved. Vi har billetter – og starter med vinsmagning og lækker tapas. Jeg elsker når en aften bliver laaaang – med masser af oplevelser – og så lige en band der går amok.

Mangekorns rugbrød

2 dl knækkede rugkerner
2 dl knækkede hvedekerner
1 dl græskarkerner
1 dl solsikkekerner
1 dl quinoakerner
45 gr salt – 1 tsk sukker
Overhældes med 7 dl kogende vand og trækker til næste dag!

Herefter tilsættes

2 dl vand
1 dl hvedemel
3 tsk bageenzym
50 gr gær
3 dl surdej
9 dl rugmel

Under hævningen holdes overfladen våd.

Til sidst hældes blå birkes på og brødet får et spray vand – så bliver birkes sidende.

I love music

Thorbjørn Risager & The Black Tornado blev sidste koncert i 2015. Et fuldstændig fantastisk musik år. Med de helt store AC/DC og Status QUO til de mindre som f.eks. Blackberry Smoke, der i Lund Sverige, leverede den bedste koncert jeg nogensinde har oplevet. Men også det danske megaband Dizzy Miss Lizzy der fuldstændig bragte 2500 i Vordingborg i ekstase.

2016 starter med en amerikansk sangerinde, som jeg kun har hørt/set på youtube. Men det lover godt. Faktisk er det første gang jeg har købt billet til en koncert med en kvindelig sanger. Men jeg glæder mig til en ordentlig omgang Chuck Berry/AC/DC spillet med en vanvittig guitarist og en rå kvindelig forsanger. Det kan kun blive super.

Vi har også købt billetter til ZZ Top. Til sommer på havnen i Århus. Fra denne kant forventer jeg ikke noget nyt, men en helvedes omgang blues/rock fra Texas.

Til grillsæsonen – grundmarinade

  • – 1 dl af din favorit olie
  • – ½ dl ketchup – her er Heinz naturligvis at foretrække:)
  • – 2 store spsk. brun farin – honning el. sirup kan også gøre det
  • – 2 spsk. soya eller Teriyaki
  • – 1-2 spsk. æblecidereddike – eller måske æblemost

Herefter valgfrit

  • – 1 fed presset hvidløg eller finskåret
  • – Lidt tørret chili – pas på . . .
  • – Evt. et par “skvæt” tabasco – pas på . . .
  • – timian/oregano
  • – paprika
  • – whatever you want . . . . .

Det skal smaskes rundt om noget lækkert kød – og med en overdækket terrasse er sæsonen allerede i gang.

Ingefær

Ingefær er en fantastisk smagsgiver – men den kan nemt overtage retten, da den kan være svær at dosere.
Jeg doserer ved at skære ingefær i terninger a ca. 1 cm og presser dem i en hvidløgspresser.
Ingefær

Syltede chili

500 g.friske chili – jeg bruger milde til medium stærke hjemmedyrkede chili.
15 peberkorn – 4 laurbærblade – 4 tsk.salt – 7 spsk.rørsukker/sukker
10 dl.hvidvinseddike

Flæk chilierne eller skær dem i ringe. Skrab kernerne ud. Kom dem i en gryde og hæld kogende vand over. Lad dem trække cirka fem minutter.

Kom chilierne, peberkorn,laurbærblade, og salt i et glas.

Kog sukker og eddike sammen, til sukkeret er opløst. Lad det køle af og hæld det i chiliglasset.

Sæt de syltede chili på køl i cirka 10 dage inden servering.

Serveres som tilbehør til både kolde og varme rette

Syltede rødløg

8 store rødløg (der skal være nok til at fylde begge glas helt op)
2 dl vand –  3 dl eddike
 200 g sukker  – 4 laurbærblade – 10 sorte peberkorn

Start med at pille rødløg og skær dem i små passende både. Fyld dem i to rengjorte syltetøjsglas (Se hvordan du gør her)

Vand, eddike og sukker op i en gryde sammen med laurbærblade og peberkorn og koges op. Når lagen er kogt op hældes den over rødløgene i de to glas og der sættes låg på. Glassene sættes på køl og rødløgene er klar efter ca. 24 timer.

Som sagt egner de syltede rødløg sig godt som tilbehør til de fleste retter. Prøv dem også i din pulled pork burger næste gang – det er et hit!

Velegnet i salaten – eller på Hordogs – eller i Bygselv Burgeren

Marinerede Hvidløg

2-3 hvidløg (ca. 25 fed)
1½ dl vand
¼ dl hvidvinseddike
1 knsps. salt
1½ dl olivenolie
3-4 kviste rosmarin, persille, timian, oregano eller andre friske krydderurter efter egen smag
½-1 tsk. hele sennepsfrø, chiliflager, peberkorn eller andre krydderier efter egen smag

Del hvidløgene i fed. Lad skallen blive på.
Bring vand, hvidvinseddike og salt i kog, og kog feddene heri i ca. 5 minutter.
Tag dem op, og læg dem i iskoldt vand.
Pil de kolde fed, og læg dem i et rent, steriliseret glas.
Fordel krydderurter og krydderier imellem dem.
Hæld olien over de helt kolde løg, så den netop dækker.
Luk glasset tæt, og lad det trække i minimum 48 timer, men gerne længere på et køligt sted.

Efter de 48 timer kan du begynde at bruge af dem, men de kan sagtens stå i længere tid uden at tage skade af det. Jeg opbevarer mine i køleskab, men da vi ikke bryder os om dem iskolde, så tager jeg den portion ud jeg skal bruge, og sætter den i stuetemperatur et par timer inden spisetid.

Syltede hvidløg

I år skulle vi gerne opnå vores første hvidløgshøst. Vi har sat 2 sorter, men ved ikke hvad det er 🙁
Den ene sort er fra hvidløg vi købte på Bornholm sidste år og dyrket på Bornholm. Herefter kaldet Borholmerhvidløg. Den anden sort er sat med hvidløg købt i Netto – nu kaldet Nettohvidløg

6 hvidløg – ca. 60 fed – det er en god portion 🙂
10 dl.vand
2.5 dl.hvid lagereddike
3 spsk.sukker – 1 spsk.salt
2-3 friske grønne chili

Hvidløgene deles i fed og pilles. Bring vand og lagereddike til kogepunktet og bland sukker og salt i under omrøring. Lad lagen koge i 5 minutter. Kom hvidløgsfeddene og chili i, og lad det koge 1 – 2 minutter og fjern dem fra varmen.

Hæld hvidløg og lage i et eller flere skoldede glas sammen med chili. Luk med tætsluttende låg. Opbevar hvidløgene i køleskab – de kan holde sig i flere måneder. Hvidløgene skal helst trække en uge før servering.

 

Jensands Porter Rugbrød

Porter brød

Det grove i brødet

Jeg er så træt af, den manglende smag i meget brød – både lyst og mørkt.  Jeg bager et perfekt sønderjysk rugbrød, men vil have mere smag og fylde. Så i dag prøver jeg følgende:

1 dl knækkede hvedekerner
1 dl knækkede rugkerner
1 dl solsikkekerner
1 dl græskarkerner

Udblødes i 4 dl kogende vand – når temp er faldet tilsættes 1 Carlsberg Porter – og det trækker yderligere en time.
Herefter tilsættes 1 dl revet gulerod og  1 dl hvedemel. Nu skal temperaturen ned på omkring 30 grader og der tilsættes 50 gr gær – 3 dl surdej og 4 tsk Nemsur – et bageenzym.
Dejen kommes i en form og hæver mindst 2 timer. Brødet blev bagt i 80 minutter ved 180 grader – hvilket var 10–20  minutter for meget. Afkøler indpakket i rent klæde på en bagerist.

Porterbrød4

Porterbrød passer SÅ godt med en stærk ost a la Gamle Ole

Musikkalender

Dan Baird ******
Thorbjørn Risager****
King King***
Dizzy Miss Lizzy****
Pink Floyd Projekt***
Queen Machine ****
Blackberry Smoke *******
En aften på Café Klin t******
AC/DC ******
Status Quo *****
Queen Machine ****
Billy Cross Band ****
Blackberry Smoke *******
The Record Company***
Thorbjørn Risager ****
Nicki Hill ******
Pink Floyd Projekt ***
2 X En aften på Café Klint ******
Jacob Dinesen ****
Jason Isbell *****
Del Barber ****
Dan Baird & Homemade Sin *******
Mike Tramp****
Thorbjørn Risager*****
BluesJam på STARS******
Thorbjørn Risager***
BluesJam 16***
Blackberry Smoke******
Biters***
Nikki Hill******
Jacob Dinesen*****
Johnny Madsen*****
Tamra Rosanes ***
Lobo Lee *****
TOTO*******
Runrig****
Jacob Dinesen*****
KongeRock II ****
Mike Zito*****
Magtens Korridor ***
BluesJam #25 ******
Shawn Holt ****
Jes Holtsø mf **
Krølle Erik **
Jason Isbell*******
Honky Tonk Goose ***
Dan Baird ******
Pink Floyd P ****
JuleBluesJam******
Brian Downey's *****
Holtsø/Wittrock ***
Junkyard Drive ****
Nikki Hill *****