Burgerboller 12 stk.

50 gr. gærDSC_0660
5 dl. minimælk
2 tsk salt
1 spsk sukker – røres sammen

Tilsæt ca ½ kg hvedemel – og 3 spsk bageenzym

Tilsæt 150 gr. flydende margarine og et æg – røre

Tilsæt resten af melet, ca ½ kg og rør grundigt i ca 10 minutter. Hæver i 2 timer.

Dejen samles på bordet og dels i 12 stk.  Der bearbejdes så der er ca 1 cm tykke/tynde.
Hæver ½ time og bages ved 225 grader varmluft i ca 12 minutter 🙂

Og så er det jo bare at gå i gang med alt det sjove.

 

Sprøde rundstykker

 RUNDSTYKKER

325 gram lunkent vand
25 gram økologisk gær
475 gram hvedemel
10 gram salt
10 gram hvedesur
10 gram bageenzymer

Til pensling og pynt anvendes

Vand
Sesamfrø

SÅDAN BAGER DU DE SPRØDE RUNDSTYKKER

  1. Kom det lunkne vand i en skål til røremaskinen og smuldr gæren i. Sæt dejkrogen på og rør gæren ud i vandet.
  2. I en anden skål vejer du hvedemel af med salt, hvedesur og bage enzym.
  3. Kom det gradvist i skålen og ælt nu dejen ved lav hastighed i fem minutter, hvorefter du ælter ved høj hastighed i yderligere fem minutter.
  4. Du får en rimelig fast dej, og det er meningen.
  5. Tag dejen ud på bordet og del den i 12 lige store stykker.
  6. Tril dem til rundstykker/boller, som sættes på en bageplade med bagepapir – eller på en hullet bageplade.
  7. Pensles med vand og drysses med sesamfrø (eller birkes).
  8. Overdæk med plastic og lad rundstykker hæve i 45 minutter.
  9.  Varm ovnen op til 250 grader varmluft. Stil en bradepande i bunden af ovnen.
  10. Stil pladen med rundstykkerne ind midt i ovnen, hæld to deciliter vand i bunden af bradepanden, og luk lågen. Skru ned på 210 grader varmluft.
  11. Nu skal rundstykkerne bages i 18-20 minutter, indtil de er sprøde, flotte og gyldne. Luk gerne lidt af dampen ud af ovnen de sidste par minutter.

Stil rundstykkerne til afkøling på en bagerist, og nyd ellers de sprøde rundstykker.

GODE RÅD TIL BAGNING AF SPRØDE RUNDSTYKKER

Jeg har her anvendt bage enzym og hvedesur, der begge købes i pulverform.

Du kan købe begge i specialbutikker, og ellers er de nemme at bestille hjem over nettet, for der findes flere webbutikkerme, der sælger både bage enzym og hvedesur. Og det er ikke specielt dyrt.

Når rundstykkerne stilles til hævning, skal det ske et lunt sted, og de skal overdækkes med plastic for at holde på fugten i brødet.

Og så er der det med dampen til bagning af rundstykker, for at få både den rette krumme og skorpe.

Jeg har købt en særlig bageplade til bagning af brød, hvor pladen er fuld af huller. Det tillader dampen at komme rundt om hele brødet, og dermed gøre det mere sprødt.

Du kan også anvende en almindelig bageplade, men hulpladen giver lige det sidste.

DAMP I OVNEN

De færreste har en dampovn, men det betyder ikke så meget. Sæt en bradepande ind i bunden af ovnen, og varm den op sammen med ovnen.

Hæld et par deciliter vand i ind bundet af fadet når brødene kommer ind, og luk straks lågen. Så får du masser af damp til bagning af dit brød eller rundstykker.

God bagelyst med de sprøde rundstykker.

Dan Baird & Homemade Sin

Har efterhånden oplevet Dan Baird 6-7 gange. Allerførste engang da STARS i Vordingborg lige var startet. Opvarmning med Lorenzo Woodrose. Der er noget helt specielt over den der sydstatsrock og de musikere der kommer fra det, musikalsk, store USA. De har det bare. Ved ikke helt hvad det er, men de store kan. Dan Baird er det reneste Rock n’ Roll. Genopstået efter Leukemi, var han og bandet i storform i Næstved. Tight. Det kræver år på landevejen.

 

Ny adresse.

Har ikke skrevet i min blog i mere end 2 måneder. Fra juli og til langt ind i oktober har vi været optaget af, at pakke sammen og siden indrette os i vores nye hus. At flytte til et langt mindre hus betød, at virkelig har sorteret, solgt og smidt ud. Solgt en massemøbler. Sorteret ALT – som i ALT. Og ufattelige mængder har jeg kørt på lossepladsen.

Vi er nu landet. Huset er indrettet. Og haven har vi i høj grad ladet passe sig selv. Blot slået græsplænen og samlet en masse valnødder. Samtidig har vi dannet os et overblik. Så der er planer at arbejde videre med. Bl.a. et drivhus og opsætning af et halvtag eller tilsvarende pavillioner.

Huset er utrolig velholdt og haven er et kapitel for sig. Med langt over 100 forskellige arter af blomster, buske og træer. Det bliver et kæmpe arbejde at passe. Saksen gemmer jeg indtil videre, men allerede nu ved jeg, at mange buske skal væk. Haven skal åbnes op – og vi skal også have et bålsted af en slags

Hoisin sauce

Her er et bud på en simpel hjemmelavet hoisin-sauce, med ingredienser der er nemme at få fat i:

  • 4 spiseske sojasauce
  • 2 spiseske jordnøddesmør (som man egentlig også kan lave selv ret nemt)
  • 2 spiseske honning (flydende honning er nemmest!)
  • 2 teske vineddike
  • 2 teske sesamolie
  • lidt hvidløg
  • lidt chili
  • og en lille smule sort peber

Du blander bare det hele sammen og saucen er færdig. Både hvidløg og chili kan med fordel moses med en hvidløgspresser.

Hoisin-sauce bruges til wok-retter, fx med kød, kylling, rejer og lignende. Kan også bruges som dip.

Pitabrød

3 deciliter koldt vand

5 gram gær
350 gram Manitoba hvedemel
100 gram durummel
1 teskefuld salt

FREMGANGSMÅDE

  1. Koldt vand kommes i skålen til røremaskinen, og en lille klump gær på cirka fem gram tilsættes. Rør gæren ud i vandet.
  2. Vej de to typer mel af i en anden skål, og bland saltet i.
  3. Kom melet i røreskålen, og ælt nu dejen i først otte minutter ved lav hastighed, og derefter otte minutter ved høj hastighed. Dejen er ret fast i det og sådan skal den være.
  4. Tag dejen op af skålen og træk den lidt aflang, hvorefter den foldes sammen i tre lag.
  5. Kom en smule olivenolie i en skål, læg dejen i og dæk med husholdningsfilm. Lad dejen hæve ved stuetemperatur i seks timer.
  6. Efter hævning tages pitabrødsdejen op og rulles ud i cirka en halv centimeters tykkelse.
  7. Udstik pitabrød med en diameter på cirka 12 centimeter og læg dem forsigtigt på en bageplade med bageplade med bagepapir. Enten på to bageplader med hver fire pitabrød, eller på én plade med alle otte.
  8. Dæk pitabrødene til med husholdningsfilm, og lad dem nu efterhæve i 45 minutter.
  9. Tænd ovnen og gerne på 275 grader varmluft.
  10. Bag dine pitabrød i cirka 7-8 minutter, og lad dem poppe op. Brødene er færdige, når de begynder at blive lidt mørke i kanten.

Tag de færdigbagte pitabrød ud af ovnen, og lad dem køle af i ti minutter, inden de er klar til at blive fyldt med salat, tomater, kylling, kebab eller hvad du nu synes.

Agurkerelish

Måske bugner dit drivhus af agurker lige nu? Og du går og lurer på, hvad du kan lave af dem – noget der ikke lige er agurkesalat? Så er agurkerelish et godt bud.

Det kan bruges til al slags kød, til hotdogs, som man får det i USA, og i sandwich. Det smager frisk, syrligt, sødt og stærkt på én gang.Agurkerelish er faktisk en frisk og lækker tilføjelse til det meste.

Man skal bruge:
2 agurker
1 peberfrugt
2 ikke for stærke chili
1 rødløg
2 spsk salt

Lage:
1,5 dl eddike
1,5 dl sukker
Evt. Atamon

Skær agurkerne i kvarter på den lange led og skrab kernerne ud. Hak dem, rødløg, chili og peberfrugt halvfint. Brug minihakkeren, så går det snildt.

Drys med salt og lad grøntsagerne trække i en time i en sigte, så de kan dryppe af. Efter en time vrider du det sidste vand af ved at vride blandingen i et viskestykke.

Kog lagen sammen, tilsæt grøntsagerne og lad dem koge med i to minutter. Så er relishen klar til at blive hældt over på glas.

Det er ikke nogen stor portion den her. Men kan du lide det, kan du jo altid lave en ny og større portion. Skal relishen gemmes længe, kan du tilsætte lidt Atamon. Ellers holder relishen fint i køleskab i et par uger – hvis du altså ikke har spist den inden.

Chilisauce

Chili Hungarian Yellow WaxChilifrugter efter smag – f.eks op til 3 kg blandede milde og lidt (få enkelte) stærke. Bruges udelukkende helt hotte, så start f.eks. med ca 150 gram og smag til om der skal mere i.

3 kg rød peber

1½ kg løg

6 dl olivenolie (eller anden olie)

ca 2 kg flåede eller hakkede tomater

ca 450 gr hvidløg

12 dl eddike, gerne æbleeddike

12 dl rødvin ELLER 3 dl (æble)eddike mere + 9 dl vand

500 gr salt

1200 gr sukker

Atamon

Sådan gør du:

Vask chilierne og skær stilken af. Rens dem hvis ikke du vil have kerner i den færdige sauce (jeg renser dem ikke). Skær dem i et par stykker hver.

Vask og rens peberfrugterne og skær dem i grove stykker.

Pil hvidløgene og hak dem evt. groft eller brug fed’ene hele.

Pil løgene og skær dem i halvgrove stykker – dobbelt så store som til bløde løg. Varm 2 dl af olien op i en stor gryde og steg løgene ved medium varme. De skal ikke tage nævneværdig farve, blot blive bløde og søde.

Når løgene er bløde, kommes resten af ingredienserne – på nær Atamon – i gryden og det hele bringes langsomt til at simre. Simrer en halv times tid hvorefter det blendes med stavblenderen – eller sættes til afkøling indtil det har en temperatur som din normale blender kan tåle – hvorefter det blendes og kommes tilbage i gryden.

Varm massen op og kog den 10 minutters tid. Smag til undervejs, skal der mere chili, salt, sukker eller eddike i? – så er det nu. Hvis du kommer mere frisk chili i, skal det finthakkes godt først, og når chilien er kommet i skal saucen lige koge et par minutter inden du smager på den igen.

Når du er tilfreds med smagen og massen har kogt, tages gryden af varmen og Atamon tilsættes efter anvisning på flasken.

Hæl straks chilisaucen på rene, skoldede og evt. Atamonskyllede flasker som straks lukkes godt til og vendes en tur på hovedet og tilbage igen.

Note:

Der bliver ca. 10 liter af den store portion her – men som du kan se, er den let at dividere ned til mindre portioner.

Mængden af chilifrugter kommer naturligvis helt an på hvilke du bruger og hvor stærk du ønsker saucen. De 3 kg som er maks. jeg har anvendt, gælder hvis det er mild til moderat styrke som dem jeg har vist på billederne herunder. Bruger man stærkere chili, kan det være en god idé at starte med en hel del mindre, og så have flere klar til hurtigt at hakke og tilsætte undervejs. Man kan naturligvis supplere med ekstra rød peber i steder for nogle af chilierne.

Yeehaaa

Om godt en måned er dette drivhus, lysthus orangeri vores.451cfe70-ad33-45b5-ada1-0a4393768b65-1920-f1a1ec34-2bb5-423c-9873-8387ca2c6086.a7127777-08e6-47ed-a1ea-c73a6ab7d478-1200x800 451cfe70-ad33-45b5-ada1-0a4393768b65-1920-9ed5c3bd-e4e6-4482-a1f5-cb1c728a1cb1.0c6962b7-2ca3-4e95-9e1c-01e3fabd646a-1200x800

Ovnbagte tomater

1 kg tomater
1 hvidløg
en håndfuld timian (eller 1-2 stilke rosmarin)
salt og peber
3 spsk. olivenolie

Vask tomaterne, og skær dem i halve. Læg dem med skærefladen opad på en bageplade med bagepapir.
Del hvidløget i fed, og fordél dem mellem tomaterne. Drys med finthakket timian, salt og peber, og stænk med olie.
Sæt pladen i ovnen ved 125 grader i ca. 3 timer. Opbevar de afkølede tomater i en boks med låg i køleskabet.

Musikkalender

Dan Baird ******
Thorbjørn Risager****
King King***
Dizzy Miss Lizzy****
Pink Floyd Projekt***
Queen Machine ****
Blackberry Smoke *******
En aften på Café Klin t******
AC/DC ******
Status Quo *****
Queen Machine ****
Billy Cross Band ****
Blackberry Smoke *******
The Record Company***
Thorbjørn Risager ****
Nicki Hill ******
Pink Floyd Projekt ***
2 X En aften på Café Klint ******
Jacob Dinesen ****
Jason Isbell *****
Del Barber ****
Dan Baird & Homemade Sin *******
Mike Tramp****
Thorbjørn Risager*****
BluesJam på STARS******
Thorbjørn Risager***
BluesJam 16***
Blackberry Smoke******
Biters***
Nikki Hill******
Jacob Dinesen*****
Johnny Madsen*****
Tamra Rosanes ***
Lobo Lee *****
TOTO*******
Runrig****
Jacob Dinesen*****
KongeRock II ****
Mike Zito*****
Magtens Korridor ***
BluesJam #25 ******
Shawn Holt ****
Jes Holtsø mf **
Krølle Erik **
Jason Isbell*******
Honky Tonk Goose ***
Dan Baird ******
Pink Floyd P ****
JuleBluesJam******
Brian Downey's *****
Holtsø/Wittrock ***
Junkyard Drive ****
Nikki Hill *****