Bare så jeg selv kan huske det
25. april 2020. Sat tomater i driveren:
Ukendt fra Vejle
Flavorino
San Marzano blomme
San Marzano stor blomme.
I alt 17 planter. Kæft jeg glæder mig.
Ciabata
INGREDIENSER
- 800 gram hvedemel (12 g. protein pr. 100g – eller >12g/100g)
- 700 gram vand
- 15 gram fin salt
- 1 Lille smule gær (kugle på ca 1 cm i diameter)
FREMGANGSMÅDE
Sådan gør du dagen eller morgenen før
-
Opløs vand, salt og gær i en skål.
-
Vend melet i med en gaffel. Få rørt godt ned i bunden. Du skal kun røre til alt melet er vådt/fugtet (ca 20 sekunder).
-
Stil så skålen på køkken bordet i 12-18 timer med plastik over (f.eks. en opskåret frysepose). Se billeder – ekstremt simpelt.
Bagningen
-
Tænd ovnen i god tid, så den bliver rigtig varm, eller bliver resultatet dårligere. Jeg plejer at tænde ca. 20-30 minutter før jeg vil slå brødene op. Ovnen skal op på max. varme. Det er typisk mellem 275-300 grader. Brug gerne varmluft, hvis du har dette. Det giver lidt ekstra varme og skorpe.
-
Når ovnen er HELT varm, så drys bordet med rigeligt mel, og hæld herefter dejen ud. Husk at dejen er meget våd, hvilket gør at man skal tage hurtigt ved den ellers vil den klistre en masse. Vend dejen helt ind over sig selv 1-4 gange. Det giver lidt mere “fasthed”. Dejen skal IKKE æltes, og den skal heller ikke efterhæve.
-
Dejen deles i 3 aflange stykker. Herefter vendes hver del lige i melet, trækkes ud og lægges på en bradepande i den størrelse brødet skal have.
-
Smid herefter bradepanden direkte i den varme ovn i ca. 18-20 minutter på anden nederste rille. Brødenes ender skal have sort skorpe/pletter før brødet er færdigt.
Koldhævede surdejsboller
Saftige og seje med sprød skorpe.
Hvis du ikke har en surdej er den meget nem at lave.
1 del fuldkorns hvedemel
1 del alm hvedemel
2 del vand – røres sammen og stilles overdækket på køkkenbordet. Efter et par dage kan du se at der er liv i den. Du kan evt. røre lidt. Efter 5 – 6 dage tilsættes 1 del hvedemel og en del vand. Dagen efter er din surdej klar.
Ingredienser
6 dl vand
1 del surdej
5 gr. gær
1 tsk sukker eller honning
1 spsk salt
1 del fuldkorns hvedemel
5 – 6 del hvedemel
Vand, surdej, gær og sukker/honning røres så gæren er helt opløst.
Tilsæt resten og rør ved langsom hastighed indtil der ikke er nogen former for klumper.
Herefter røres ved mellem til hæj hastighed i omkring 15 minutter. Indtil den slipper skålen sider.
Herefter stilles dejen overdækket i køleskab eller et koldt rum natten over.
Bagning
Dejen er rimelig blød. Hældes ud på et meldækket bord.
Skær ud til boller. Fold 2 gange – og sæt på bagepladen med “samlingerne” nedad på bagepapir.
Efterhæver ½ time.
Ovnen er varmet op til 220 grader, incl en bageplade eller en pizzasten el.lign.
Bollerne flyttes med en pizzaspade over på den varme plade/sten.
Efter 10 min. sænkes temp til 200 grader. Bages herefter 12-15 minutter.
Græskarsuppe
1½ Hokaidogræskar
4 små løg
5 gulerødder
6 kartofler
2 l. bouilion /4 grøntsag terninger)
5 hvidløg
1 chili efter smag
En go’ klods Ingefær finthakket
Saft fra 1 hel citron
2½ dl fløde
Salt og peber
Start med at lave bouilionen og gør grøntsagerne klar.
Svits løgene til de er bløde og klare – tilsæt hvidløg, Ingefær og chili og svits videre et par min. max. Tilsæt bouilionen og saft a en hel citron og kog op. Grøntsagerne, der er skåret i tern tilsættes, og koger ½-1 time på lavt blus.
Herefter blendes suppen, tilsættes fløde. Rør og kog langsomt op. Smages til med salt og peber. Nu har du en nærende, mættende og fløjlsblød suppe. Vi spise hjemmegjorte flütes til.
Ny bage metode
Halvgrove rundstykker – tangzhong
Jevning:
250 g vann (2.5 dl)
50 g hvetemel
varmes til ca. 65 grader og avkjøles
200 g hvetemel
125 g sammalt hvete fint
125 g sammalt hvete grovt
10 g fersk gjær
25 g smør/margarin
2.5 ts salt
1.5 dl vann + 0.5 dl vann som tilsettes under elting
Slik gjør du:
1. Lag en jevning av mel og vann. Det behøver ikke koke, kun oppnå 65 grader. Avkjøl før den tilsettes i bakebollen.
2. Tilsett resten av ingrediensene bortsett fra salt, smør og 0.5 dl vann.
3. Elt deigen i ca. 10 min, tilsett salt smør og litt av vannet. Fortsett å elte og tilsett mer vann.
4. Fortsett å tilsette vann til 0.5 dl er tilsatt. Elt videre slik at du totalt har eltet deigen ca. 20 min.
5. Sett opp farten og elt 3-4 minutter til.
6. Dra en plastpose over bollen og la den stå i romtemperatur i ca. 1.5 timer.
7. Del deigen opp i emner på ca. 60 g. Trill dem til boller og sett på en bakeplate med bakepapir.
8. Fyll gjerne en oppvaskkum med varmt vann og sett brettet over. La etterheve i ca. 45 min.
9. Spray på vann (eller pensle). Legg på en sjablong. Dryss over mel med en sikt (jeg brukte siktet rug, hvetemel fungerer også)
10. Sett ovnen på 280 grader. Ha i to isbiter i ovnen samtidig som du setter plata inn, evt hell litt vann i en langpanne nederst i ovnen (må stå i ovnen og bli varm).
11. Stek på 280 grader i 3-4 minutter, skru ovnen ned til 240. Stek til rundstykkene er gylne (ca. 7-8 min).
12. Avkjøl. Kan fryses, men også spises uten frysing i tre dager eller mer. Pakk godt inn i plast.
Wish You Where Here – Have A Cigar
Mit absolut favorit album med Pink Floyd. Pink Floyd Project – det velspillende danske coverband – spillede dette album fra start til slut. Det vakte mange minder om de unge dage, hvor vi skamhørte dettte album, ofte under indflydelse af øl og eller lidt fniseurt. Der stod jeg upfront – helt uden øl og røg – og blev sendt afsted i dette fantastiske univers. Helt upåvirket tog jeg det hele ind og blev sendt en tur tilbage til ’70’erne med sex, drugs and rock and Roll. Inden det kom så langt fik vi nærmest 1½ time med de fedeste numre fra de andre albums. Sluttede selvfølgelig af med Comfortably Numb og Run Like Hell. En absolut FED aften på STARS.
Burgerboller 12 stk.
50 gr. gær
5 dl. minimælk
2 tsk salt
1 spsk sukker – røres sammen
Tilsæt ca ½ kg hvedemel – og 3 spsk bageenzym
Tilsæt 150 gr. flydende margarine og et æg – røre
Tilsæt resten af melet, ca ½ kg og rør grundigt i ca 10 minutter. Hæver i 2 timer.
Dejen samles på bordet og dels i 12 stk. Der bearbejdes så der er ca 1 cm tykke/tynde.
Hæver ½ time og bages ved 225 grader varmluft i ca 12 minutter 🙂
Og så er det jo bare at gå i gang med alt det sjove.
Sprøde rundstykker
RUNDSTYKKER
325 gram lunkent vand
25 gram økologisk gær
475 gram hvedemel
10 gram salt
10 gram hvedesur
10 gram bageenzymer
Til pensling og pynt anvendes
Vand
Sesamfrø
SÅDAN BAGER DU DE SPRØDE RUNDSTYKKER
- Kom det lunkne vand i en skål til røremaskinen og smuldr gæren i. Sæt dejkrogen på og rør gæren ud i vandet.
- I en anden skål vejer du hvedemel af med salt, hvedesur og bage enzym.
- Kom det gradvist i skålen og ælt nu dejen ved lav hastighed i fem minutter, hvorefter du ælter ved høj hastighed i yderligere fem minutter.
- Du får en rimelig fast dej, og det er meningen.
- Tag dejen ud på bordet og del den i 12 lige store stykker.
- Tril dem til rundstykker/boller, som sættes på en bageplade med bagepapir – eller på en hullet bageplade.
- Pensles med vand og drysses med sesamfrø (eller birkes).
- Overdæk med plastic og lad rundstykker hæve i 45 minutter.
- Varm ovnen op til 250 grader varmluft. Stil en bradepande i bunden af ovnen.
- Stil pladen med rundstykkerne ind midt i ovnen, hæld to deciliter vand i bunden af bradepanden, og luk lågen. Skru ned på 210 grader varmluft.
- Nu skal rundstykkerne bages i 18-20 minutter, indtil de er sprøde, flotte og gyldne. Luk gerne lidt af dampen ud af ovnen de sidste par minutter.
Stil rundstykkerne til afkøling på en bagerist, og nyd ellers de sprøde rundstykker.
GODE RÅD TIL BAGNING AF SPRØDE RUNDSTYKKER
Jeg har her anvendt bage enzym og hvedesur, der begge købes i pulverform.
Du kan købe begge i specialbutikker, og ellers er de nemme at bestille hjem over nettet, for der findes flere webbutikkerme, der sælger både bage enzym og hvedesur. Og det er ikke specielt dyrt.
Når rundstykkerne stilles til hævning, skal det ske et lunt sted, og de skal overdækkes med plastic for at holde på fugten i brødet.
Og så er der det med dampen til bagning af rundstykker, for at få både den rette krumme og skorpe.
Jeg har købt en særlig bageplade til bagning af brød, hvor pladen er fuld af huller. Det tillader dampen at komme rundt om hele brødet, og dermed gøre det mere sprødt.
Du kan også anvende en almindelig bageplade, men hulpladen giver lige det sidste.
DAMP I OVNEN
De færreste har en dampovn, men det betyder ikke så meget. Sæt en bradepande ind i bunden af ovnen, og varm den op sammen med ovnen.
Hæld et par deciliter vand i ind bundet af fadet når brødene kommer ind, og luk straks lågen. Så får du masser af damp til bagning af dit brød eller rundstykker.
God bagelyst med de sprøde rundstykker.
Dan Baird & Homemade Sin
Har efterhånden oplevet Dan Baird 6-7 gange. Allerførste engang da STARS i Vordingborg lige var startet. Opvarmning med Lorenzo Woodrose. Der er noget helt specielt over den der sydstatsrock og de musikere der kommer fra det, musikalsk, store USA. De har det bare. Ved ikke helt hvad det er, men de store kan. Dan Baird er det reneste Rock n’ Roll. Genopstået efter Leukemi, var han og bandet i storform i Næstved. Tight. Det kræver år på landevejen.
Seneste kommentarer