Månedsarkiv: august 2018
Hoisin sauce
Her er et bud på en simpel hjemmelavet hoisin-sauce, med ingredienser der er nemme at få fat i:
- 4 spiseske sojasauce
- 2 spiseske jordnøddesmør (som man egentlig også kan lave selv ret nemt)
- 2 spiseske honning (flydende honning er nemmest!)
- 2 teske vineddike
- 2 teske sesamolie
- lidt hvidløg
- lidt chili
- og en lille smule sort peber
Du blander bare det hele sammen og saucen er færdig. Både hvidløg og chili kan med fordel moses med en hvidløgspresser.
Hoisin-sauce bruges til wok-retter, fx med kød, kylling, rejer og lignende. Kan også bruges som dip.
Pitabrød
3 deciliter koldt vand
5 gram gær
350 gram Manitoba hvedemel
100 gram durummel
1 teskefuld salt
FREMGANGSMÅDE
- Koldt vand kommes i skålen til røremaskinen, og en lille klump gær på cirka fem gram tilsættes. Rør gæren ud i vandet.
- Vej de to typer mel af i en anden skål, og bland saltet i.
- Kom melet i røreskålen, og ælt nu dejen i først otte minutter ved lav hastighed, og derefter otte minutter ved høj hastighed. Dejen er ret fast i det og sådan skal den være.
- Tag dejen op af skålen og træk den lidt aflang, hvorefter den foldes sammen i tre lag.
- Kom en smule olivenolie i en skål, læg dejen i og dæk med husholdningsfilm. Lad dejen hæve ved stuetemperatur i seks timer.
- Efter hævning tages pitabrødsdejen op og rulles ud i cirka en halv centimeters tykkelse.
- Udstik pitabrød med en diameter på cirka 12 centimeter og læg dem forsigtigt på en bageplade med bageplade med bagepapir. Enten på to bageplader med hver fire pitabrød, eller på én plade med alle otte.
- Dæk pitabrødene til med husholdningsfilm, og lad dem nu efterhæve i 45 minutter.
- Tænd ovnen og gerne på 275 grader varmluft.
- Bag dine pitabrød i cirka 7-8 minutter, og lad dem poppe op. Brødene er færdige, når de begynder at blive lidt mørke i kanten.
Tag de færdigbagte pitabrød ud af ovnen, og lad dem køle af i ti minutter, inden de er klar til at blive fyldt med salat, tomater, kylling, kebab eller hvad du nu synes.
Agurkerelish
Måske bugner dit drivhus af agurker lige nu? Og du går og lurer på, hvad du kan lave af dem – noget der ikke lige er agurkesalat? Så er agurkerelish et godt bud.
Det kan bruges til al slags kød, til hotdogs, som man får det i USA, og i sandwich. Det smager frisk, syrligt, sødt og stærkt på én gang.Agurkerelish er faktisk en frisk og lækker tilføjelse til det meste.
Man skal bruge:
2 agurker
1 peberfrugt
2 ikke for stærke chili
1 rødløg
2 spsk salt
Lage:
1,5 dl eddike
1,5 dl sukker
Evt. Atamon
Skær agurkerne i kvarter på den lange led og skrab kernerne ud. Hak dem, rødløg, chili og peberfrugt halvfint. Brug minihakkeren, så går det snildt.
Drys med salt og lad grøntsagerne trække i en time i en sigte, så de kan dryppe af. Efter en time vrider du det sidste vand af ved at vride blandingen i et viskestykke.
Kog lagen sammen, tilsæt grøntsagerne og lad dem koge med i to minutter. Så er relishen klar til at blive hældt over på glas.
Det er ikke nogen stor portion den her. Men kan du lide det, kan du jo altid lave en ny og større portion. Skal relishen gemmes længe, kan du tilsætte lidt Atamon. Ellers holder relishen fint i køleskab i et par uger – hvis du altså ikke har spist den inden.
Chilisauce
Chilifrugter efter smag – f.eks op til 3 kg blandede milde og lidt (få enkelte) stærke. Bruges udelukkende helt hotte, så start f.eks. med ca 150 gram og smag til om der skal mere i.
3 kg rød peber
1½ kg løg
6 dl olivenolie (eller anden olie)
ca 2 kg flåede eller hakkede tomater
ca 450 gr hvidløg
12 dl eddike, gerne æbleeddike
12 dl rødvin ELLER 3 dl (æble)eddike mere + 9 dl vand
500 gr salt
1200 gr sukker
Atamon
Sådan gør du:
Vask chilierne og skær stilken af. Rens dem hvis ikke du vil have kerner i den færdige sauce (jeg renser dem ikke). Skær dem i et par stykker hver.
Vask og rens peberfrugterne og skær dem i grove stykker.
Pil hvidløgene og hak dem evt. groft eller brug fed’ene hele.
Pil løgene og skær dem i halvgrove stykker – dobbelt så store som til bløde løg. Varm 2 dl af olien op i en stor gryde og steg løgene ved medium varme. De skal ikke tage nævneværdig farve, blot blive bløde og søde.
Når løgene er bløde, kommes resten af ingredienserne – på nær Atamon – i gryden og det hele bringes langsomt til at simre. Simrer en halv times tid hvorefter det blendes med stavblenderen – eller sættes til afkøling indtil det har en temperatur som din normale blender kan tåle – hvorefter det blendes og kommes tilbage i gryden.
Varm massen op og kog den 10 minutters tid. Smag til undervejs, skal der mere chili, salt, sukker eller eddike i? – så er det nu. Hvis du kommer mere frisk chili i, skal det finthakkes godt først, og når chilien er kommet i skal saucen lige koge et par minutter inden du smager på den igen.
Når du er tilfreds med smagen og massen har kogt, tages gryden af varmen og Atamon tilsættes efter anvisning på flasken.
Hæl straks chilisaucen på rene, skoldede og evt. Atamonskyllede flasker som straks lukkes godt til og vendes en tur på hovedet og tilbage igen.
Note:
Der bliver ca. 10 liter af den store portion her – men som du kan se, er den let at dividere ned til mindre portioner.
Mængden af chilifrugter kommer naturligvis helt an på hvilke du bruger og hvor stærk du ønsker saucen. De 3 kg som er maks. jeg har anvendt, gælder hvis det er mild til moderat styrke som dem jeg har vist på billederne herunder. Bruger man stærkere chili, kan det være en god idé at starte med en hel del mindre, og så have flere klar til hurtigt at hakke og tilsætte undervejs. Man kan naturligvis supplere med ekstra rød peber i steder for nogle af chilierne.