Pizzadej #2
Opskriften rækker til 4-5 pizzaer.
¼ liter koldt vand
20 g gær
1 tsk sukker
300 g mel tipo ”00” eller en god durummel med et højt proteinindhold.
125 g mel semola (semolina), groft malet – eller polenta (groftmalet majsmel)
1 tsk salt
1 spsk olivenolie
Fremgangsmåde:
Bland vand, gær og sukker sammen. Sukkeret giver gæren noget at leve af, og vækker dejen til live. Tilsæt herefter 150 g tipo 00-mel og 125 g semola. Det hele æltes eller røres ud, til der ikke er flere klumper i dejen.
Tilsæt salt og olie, rør videre og tilsæt derefter resten af melet over to omgange (føles dejen for våd, tilsættes mere tipo 00-mel). Nu skal der æltes på livet løs. Dejen skal aktiveres, og det gøres bedst med man- eller girl power. Efter 10-15 minutter skal dejen meget gerne være glat og smidig at røre ved.
Lav et snit i dejen og tjek, om den er skinnende indvendig. Er den det, kan du puste ud med et glas rødvin, mens dejen hæver til dobbelt størrelse i køleskabet. Er du ude i god tid, kan du lade den hæve natten over, så får du det bedste resultat. Men fortvivl ikke, med den korte hævetid får du også en lækker bund.
Tag dejen ud og skær den ud til boller á ca. 160 g. Ælt dejbollerne ved at folde ind mod det samme punkt i bollen. Derved får du en glat og spændstig overflade. Bollen skal rette sig op af sig selv, når man trykker på oversiden af den. Læg dem på en bakke, og lad dem hvile koldt (gerne i køleskab) en time. Tag dem ud, så de får stuetemperatur. Nu er de klar til at blive rullet eller trykket ud. Tak for lån til Gorm Wisweh