Softkerne Rugbrød
2 rugbrød
- 1 dl surdej
- 700 g rugmel
- 250 g hvedemel
- 500 g knækkede rugkerner
- 150 g blandede frø ( fx solsikke- og hørfrø)
- 1,5 spsk salt
- Aften:
- Bland en fordej af surdejen, 200 g rugmel og 3 dl vand i en skål, og dæk den til. Kom rugkernerne i en anden skål, og hæld ½ liter kogende vand over. Dæk også denne skål til, og lad begge skåle stå på køkkenbordet natten over.
- Morgen:
- Kom fordejen i en røremaskine og tilsæt resten af rugmelet, hvedemel og 4 dl vand. Kør dejen ved middelhastighed i 5 minutter. Tilsæt salt, rugkerner og frø, og kør dejen yderligere 8 minutter. Sæt hastigheden op efter de første tre minutter.
- Lad dejen hæve 3-6 timer under et fugtigt klæde. Jo længere hævetid, des mere syrligt bliver brødet.
- Fordel dejen i to rugbrødsforme beklædt med bagepapir, og lad dem efterhæve 1-2 timer, til dejen har rejst sig et par centimeter.
- Bag brødene i en forvarmet ovn ved 200c i 1 time. Lad de nybagte brød køle af på en rist, og pak dem derefter i et rent viskestykke. Lad dem stå til næste dag,