Får du lyst til at svare på eller kommentere mine indlæg, skal du klikke på indlæggets overskrift. Så har du indlægget og kan svare nedenunder. Du er meget velkommen :-)

Seneste kommentarer

Fermenteret Hotsauce

🌶️ Fermenteret chilipaste med tomat

Tid: 15 min forberedelse + 1–3 ugers fermentering
Giver: ca. 4 glas á 200 ml


🧺 Ingredienser:

  • 400 g chili (blanding af stærke og milde, fx jalapeño, cayenne, snackchili)

  • 400 g tomater (modne)

  • 1 stort løg

  • 5 fed hvidløg

  • 2 spsk salt uden jod (fx havsalt)

  • 500 ml vand (filtreret eller kogt og afkølet)

  • 1 tsk sukker (valgfrit, hjælper gæringen lidt i gang)

  • Evt. lidt røget paprika, ingefær eller krydderier for personlig smag


⚗️ Sådan gør du:

1. Forbered grøntsagerne

  • Skær chili, tomater, løg og hvidløg i grove stykker.
    (Behold kerner, medmindre du vil dæmpe styrken.)

2. Lav saltlage

  • Rør salt ud i vandet, indtil det er helt opløst.
    (Det skal give ca. 3–3,5 % saltlage — nok til at holde uønskede bakterier væk.)

3. Fermentering

  • Læg grøntsagerne i en glasbeholder (fx patentglas).

  • Hæld saltlagen over, så alt er dækket.

  • Brug evt. en fermenteringsvægt eller et lille glas låg for at holde grøntsagerne nede under væsken.

  • Luk glasset løst (eller brug en ventil).

  • Stil det ved stuetemperatur (18–22°C) i 1–3 uger.

💡 Tip:
Smag efter 7 dage. Den skal blive let syrlig, ikke bare salt.
Når den dufter frisk og “syrligt chiliagtig”, er den klar.

4. Blend

  • Når fermenteringen smager, som du vil have den, hæld væsken fra (gem lidt).

  • Blend chilier, tomater og løg til en jævn masse.

  • Tilsæt lidt af lagen for ønsket konsistens.

5. Kog og færdiggør

For en holdbar og stabil paste:

  • Kom pureen i en gryde, tilsæt evt. lidt olie, og varm den op til 80–90°C i 10 minutter.
    (Dræber overfladebakterier men bevarer fermenteringssmagen.)

  • Smag til med lidt sukker, eddike eller krydderier hvis ønsket.

6. På glas

  • Hæld på skoldede glas mens det stadig er varmt.

  • Luk tæt.


🧊 Holdbarhed:

  • Uåbnet: mindst 6 måneder i køligt, mørkt skab.

  • Efter åbning: 2–3 måneder i køleskab.


🌿 Smagsvariationer

  • Asiatisk: tilsæt lidt frisk ingefær og en smule fiskesauce før opvarmning.

  • Røget: brug tørrede chipotle-chilier.

  • Italiensk twist: tilsæt lidt tørret oregano og soltørrede tomater.

  • Ekstra umami: tilsæt 1 tsk miso i blendningen efter fermentering.


Vil du have, jeg laver en præcis opskrift med mængder ud fra de chilier og tomater, du har (du kan beskrive sorterne og cirka hvor mange gram du har)?
Så laver jeg en tilpasset fermenteringsplan og smagsprofil (fx “mild, mellem eller hot”).

Chilipaste ChatGPT

🌶️ Grundopskrift på chilipaste med tomat (langtidsholdbar)

Giver ca. 6 små glas

🧺 Ingredienser:

  • 500 g friske chilier (bland gerne stærke og milde – fx habanero, jalapeño, cayenne, snackchili)

  • 500 g modne tomater

  • 1 stort løg, grofthakket

  • 6 fed hvidløg

  • 100 ml olivenolie

  • 75 ml æblecidereddike (eller hvidvinseddike)

  • 1 spsk salt

  • 2 spsk sukker (balancerer syren og styrken)

  • 1 tsk røget paprika (valgfrit, giver dybde)

  • Evt. lidt tomatpuré (for tykkere konsistens)


🔥 Fremgangsmåde:

  1. Forbered grøntsagerne:
    Fjern stilk fra chilier (og evt. kerner, hvis du vil dæmpe styrken). Skær chilier og tomater i grove stykker.

  2. Sautér:
    Opvarm olien i en stor gryde. Steg løg og hvidløg ved middel varme i ca. 5 min, til de er bløde.

  3. Tilsæt chili og tomater:
    Kom chili, tomater, salt, sukker, paprika og eddike i gryden. Kog op, og lad det simre uden låg i 30–40 minutter, til væsken er kogt ind, og massen er tyk.

  4. Blend:
    Brug stavblender eller blender, til du får en helt glat paste.

  5. Kog ind igen (valgfrit):
    Hvis du vil have den ekstra koncentreret, lad den simre yderligere 15–20 minutter.

  6. Smag til:
    Justér med ekstra salt, sukker eller eddike efter smag.

  7. Hæld på skoldede glas:
    Hæld chilipasten varm på ny-skoldede, varme glas (gerne skyllet med lidt atamon eller vodka). Luk straks til.


🕰️ Holdbarhed:

  • Uåbnede glas: op til 6–12 måneder et køligt, mørkt sted.

  • Efter åbning: opbevares i køleskab, holder 2–3 måneder.
    (Et tyndt lag olie ovenpå hjælper med at bevare den længere.)

Æble/selleri salat

Dressing:

200 gr skyr
2 spsk dijonsennep
1 spsk æbleeddike
4 spsk mayo
Smages til med salt, peber og sukker el. sirup

2 store æbler i tern
Fintskåret blegselleri gerne med blade.
1 fintskåret rødløg
Knuste valnødder

Super pizzasovs

8 store modne tomater.
2 snackpeber uden kerner og frøstol
1 god håndfuld frisk basilikum – med stilke.
1 god håndfuld frisk timian – tag de groveste stilke fra.
1 god håndfuld frisk oregano – tag de groveste stilke fra.
Alt høstet i egen haver

Ovenstående blendes grundigt
Nedenstående svitses til løgene er klare.

Olivenolie
2 fed hvidløg, fint hakket
1 løg, hakket
1/2 mediumstærk chili, finthakket
2 spsk æblecidereddike

Herefter tilsættes tomatpulpen – koges ind hvis nødvendigt, på lav varme

Smages til med salt og peber. Nok til 4 medium str. pizza.

Kan også hældes helt varm i et rengjort glas. Holder længe i køleskab.

Billede næste gang jeg laver den og det varer nok ikke længe.

Super dressing

Sådan laver du dressingen

  1. Skyl en citron og riv skallen på den fine side af rivejernet. Det er kun den gule skal der skal bruges (ikke det hvide).
  2. Pil hvidløget og riv det ligeledes på den fine side af rivejernet.
  3. Kom citronskal, hvidløg og honning i en skål. Krydr med salt, peber og evt. spidskommen.
  4. Rør olien i lidt ad gangen, så honningen kan nå at “optage” olien.
  5. Pres citronsaften og rør den i lidt ad gangen.
  6. Smag dressingen til. Hvis den er for sød tilsættes mere citronsaft, og hvis den er for syrlig tilsættes mere honning.Tip:
    Det er ekstra nemt, at ryste dressingen sammen i et rent syltetøjsglas eller anden beholder med låg. Så putter man bare alle ingredienserne i og ryster dem sammen.

Pulled Pork m. Coleslaw og hjemmebagte burgerboller

Nakkefilet ca 2 kg.

Tørrub:

2 tsk røget paprika
2 tsk sød paprika
1 tsk stødt spidskommen
1 tsk hvidløgspulver
1 tsk cayennepeber
1 tsk chiliflager
Lidt sukker
2 tsk salt
1 tsk stødt koriander
salt og peber

Lav meget mere end du regner med.  Min blanding ender på omkring 2 dl.

Rul filetten i rubben så den er er helt dækket.  Filetten pakkes derefter i tæt wrap/plastikpose og lægges på køl 12 – 24 timer.
Ovntid: 2,5 til 3,5 timer ved 140 grader.  Stegen pensles med masser af *BBC-sauce og får derefter ½ time ved 180 grader.

*BBC-sovs:

  • 60 g sirup
  • ketchup
  • 30 ml æblecidereddike
  • 1 dl Motorhead BBC sauce (købt i Sverige – den er go’ og kunne gøre det selv
  • 1 tsk røget paprika
  • 1 tsk sød paprika
  • 1 tsk chipotlechili.
  • 1 tsk hvidløgspulver/ hvidløgsolie/ bare hvidløg

Coleslaw:

1 stort og tæt spidskål – evt hvidkål skåret fint

5 store gulerødder revet groft

Coleslawdressing:

½ liter cremefraise 18%
1 pose mayo
saften af en citron
salt og peber
spidskommen

Burgerboller

3 dl lun mælk
1 pose tørgær
450 g hvedemel
1 æg
1 tsk salt
2 tsk sukker
75 g blødt smør eller plantemargarine

Pynt

1 æg
Lidt mælk
sesamfrø

 

Super råkost

Du kan lave din råkost ligesom du synes og med de ingredienser du holder af. Det er dressingen der gør det hele magisk. Jeg brugte:

½ spidskål fintskåret
½ rødt spidskål fintskåret
2 store gulerødder groft revet
1 bundt forårsløg fint hakket
1 go’ håndfuld peanuts

Den magiske dressing

  • 2 spsk olivenolie
  • 2 spsk sesamolie
  • ½ dl risvineddike el. æblecidereddike 
  • 2 tsk soja
  • 1 tsk fiskesovs
  • 2-3 tsk sukker el. tilsvarende sirup el. honning
  • 2 fed hakket/revet hvidløg
  • 1 spsk revet ingefær
  • Saften fra 1 lime el. citron

Det hele kan pyntes med koriander eller persille.

Pebersuppe

Sund fyldt pebersuppe: 🥣😍😋🥰
Ingredienser:
1/2 kg hakket kylling eller hakket oksekød
1 spsk olivenolie
1 lille løg, hakket
2 felliker hvidløg, hakket
2 peberfrugter i terninger (du kan bruge grøn, rød eller en kombination)
1 dåse (14 ounces) tomater i terninger (uden tilsat sukker)
1 dåse (14 ounces) tomatsauce (lavt natrium)
4 kopper kylling- eller grøntsagsbouillon med lavt natriumindhold
1 teske italiensk krydderi
1/2 teske tørret basilikum
1/2 teske tørret oregano
1/2 teske røget paprika (til tilsat smag)
Salt og peber efter smag
1 bæger blomkålsris (valgfrit, for ekstra grøntsager og konsistens)
Frisk persille eller revet parmesanost til pynt (valgfrit)
Vejledning:Ingen tilgængelig billedbeskrivelse.
I en stor gryde eller hollandsk ovn varmes olivenolien over middelhøj varme. Tilsæt de hakkede løg og hvidløg, og saute i 2-3 minutter, indtil de bliver duftende og gennemsigtige.
Tilføj den hakkede kalkun eller oksekød til gryden, og tilbered indtil den er brunet, og splitter den ad med en ske, mens den koges. Hvis der anvendes oksekød, overvej at dræne eventuelt overskydende fedt.
Rør i de ternede peberfrugter og kog i yderligere 3-4 minutter, indtil de begynder at bløde.
Tilsæt tomater i terninger (med deres juice), tomatsauce, kylling- eller grøntsagsbouillon med lavt natrium, italiensk krydderi, tørret basilikum, tørret oregano, røget paprika, salt og peber Rør for at kombinere.
Hvis du gerne vil tilføje blomkålsris til tilsat næring og tekstur, så tag det med i gryden på nuværende tidspunkt.
Bring suppen i kog, reducer derefter varmen til lav, dæk til og lad den simre i ca. 20-25 minutter. Dette giver smagene mulighed for at smelte sammen, og blomkålsrisene (hvis de er tilsat) kan koges indtil de er
Smag og juster krydderierne efter behov, tilsættes mere salt og peber hvis det ønskes.
Server din sunde fyldte pebersuppe varm, pyntet med frisk persille eller et drys revet parmesanost hvis det ønskes
1 2 3 38

Musikkalender

Dan Baird ******
Thorbjørn Risager****
King King***
Dizzy Miss Lizzy****
Pink Floyd Projekt***
Queen Machine ****
Blackberry Smoke *******
En aften på Café Klin t******
AC/DC ******
Status Quo *****
Queen Machine ****
Billy Cross Band ****
Blackberry Smoke *******
The Record Company***
Thorbjørn Risager ****
Nicki Hill ******
Pink Floyd Projekt ***
2 X En aften på Café Klint ******
Jacob Dinesen ****
Jason Isbell *****
Del Barber ****
Dan Baird & Homemade Sin *******
Mike Tramp****
Thorbjørn Risager*****
BluesJam på STARS******
Thorbjørn Risager***
BluesJam 16***
Blackberry Smoke******
Biters***
Nikki Hill******
Jacob Dinesen*****
Johnny Madsen*****
Tamra Rosanes ***
Lobo Lee *****
TOTO*******
Runrig****
Jacob Dinesen*****
KongeRock II ****
Mike Zito*****
Magtens Korridor ***
BluesJam #25 ******
Shawn Holt ****
Jes Holtsø mf **
Krølle Erik **
Jason Isbell*******
Honky Tonk Goose ***
Dan Baird ******
Pink Floyd P ****
JuleBluesJam******
Brian Downey’s *****
Holtsø/Wittrock ***
Junkyard Drive ****
Nikki Hill *****
De Forrykte ´21 **
Lydsyn *****
Alan Haynes ***
Rikke Thomsen *****Akustisk
Electric Guitars ****
Lydsyn Df *****
Julejam ’22 ******
Baskery ******
De forryktes ’22 ****
Wichmanns ’22 *****