Endnu en stor musikalsk oplevelse på STARS.
Svenske Baskery med en Niel Young klassikker.
1. seriøse røgeprojekt
1 svinemørbrad – tørsaltet – 24 timer i køleskab
Derefter skylles mørbraden og lægges til tørre i køleskab i 24 timer
Rygning i 24 timer
Efter smagsprøver – fryses mørbraden til senere brug
Morfars Julesnaps
2 æbler uden kernehus – skåret i både.
Renset Ingefær –
1 stjerneanus
1 fl Brøndum og
1 lille Tomatchili
Sat over den 7/12-2021 nok for sent, men nu ser vi.
Mit rugbrød
Har ændret sig. Men dette er nemt og smager vanvittig godt
Dag 1. Fordej
10 gr gær
1 dl vand
3 dl kærnemælk
200 gr sigtemel/fuldkorns hvedemel
Dag 2.
Fordej
1 dl vand
3 dl kærnemælk
700 gr rugmel
25-35 gr salt
nogle dråber Kulør
Franser med masser af smag
Fordej – dag 1.
3 dl vand – 10 gr gær – 150 gr fuldkornshvedemel
Dag 2.
Fordej
2. dl vand
2 tsk sukker
1½ tsk salt
1 æg
25 gr Olie/margarine/smør
ca 700 gr Manitoba

Hveder
Varme hveder aftenen før Store Bededag er en tradition, som har været kendt siden midten af 1800-tallet. Dengang var hvedebrød en særligt fin spise, som var forbeholdt festdage og specielle lejligheder.
Store Bededag var en dag, hvor man ikke måtte arbejde før gudstjenesten. Det gjaldt også for bageren, der ikke kunne bage i de tidligt om morgenen. Derfor blev der bagt hveder aftenen før. Og nu osse spist aftenen før. Morgenen på St. Bededag er der hveder tilovers. De bliver hos os til kryddere. Mums.
50 gr gær
5 dl sødmælk
2 æg
50 gr blødt smør el. margarine
1 tsk salt
5 tsk sukker
1 tsk kardemomme
900 gr hvedemel.
Indigrenserne røres grundigt sammen (ikke for længe).
Stilles til hævning, lunt og dækket i 45 min.
Herefter hældes dejen ud på bordet, gennemæltes og deles til 20 boller og placeres tæt på bagepladen.
Hvederne pensles med pisket æg og hæver tildækket yderligere i 30 min.
Bages midt i ovnen ved 200 gr varmluft i ca 20 min. Køler tildækket på bagerist.
Påske 2021
Surdejsbrød
Begge brød er bagt med surdej.
Brød 1 til højre.
4 dl vand
12,5 gr gær
250 gr mel*
Røres grundigt sammen og trækker min 1 time og gerne meget længere. (autolyse)
——
Herefter tilsættes
200 gr surdej (lidt hævning og meget smag)
2½ tsk salt, 1 tsk sukker og 50 gr smør. Og ca. 600 gr hvedemel. Jeg rører dejen på maskine 5 min på trin 2 0g 2 min på trin 5. Dejen stilles til hævning tildækket i 45 min. Herefter:
Æltes igennem og formes til en pølse på ca. 10 x 40 cm, ridses i toppen og sættes til sidste hævning i yderligere 45 min.
Imens har du i god tid, varmet ovnen og bagesten (altid bagesten) op til 250 gr. Jeg har desuden 1 liter kogende vand i bunden af ovnen (Damp er godt)
Brødet bages på 250 grader i 10 min, hvorefter du skruer ned til 200 grader og fortsætter i 25 minutter
Køler indpakket i klæde på bagerist.
* Jeg skifter her mellem hvede, fuldkornshvede og rugmel.
Slowcook Lammeculotte(r)
- Ca. 350 gr lammeculotte
- 1 stk rødløg
- 2 stilke bladselleri (brug også gerne toppen)
- 2 fed hvidløg
- 1 dåse flåede cherrytomater (eller alm. flåede tomater)
- Ca. 1/4 dåse vand (jeg brugte altså dåsen fra tomaterne til at måle hvor meget vand)
- 1 tsk knust spidskommen
- 1/4 tsk røget paprika
- 1/4 tsk kanel
- 3 kviste frisk rosmarin
- 2 stk laurbærblade
- Friskkværnet peber
- 1 tsk salt
- 2 tsk sukker
-
Brun kødet af på en stegepande med smør, og læg lammeculotten over i din slow cooker. Hæld stegeskyen ved.
-
Halvér rødløget og skær det i halve skiver. Snit blegsellerien i små stykker. Kom det hele i din crock pot sammen med 2 fed presset hvidløg, de flåede cherrytomater, vand og alle de tørre krydderier samt salt, peber og sukker. Kom også bladene fra de 3 kviste rosmarin i.
-
Sæt din crock pot på 1 (lavt blus) og uret til 6 1/2 time. Læg låg på, og nyd resten af din dag, mens maden står og hygger sig.
-
Løsn det færdigstegt møre kød med en ske og gaffel, og servér lammeculotten samt den lækre sovs i tre dybe tallerkner med f.eks. perlebyg.
Seneste kommentarer