Braiseret oksecuvette
Surdej – start
Dag 1
- 1 dl hvedemel (evt. stenformalet)
- 1 dl rugmel eller fuldkorns hvedemel
- 2 dl lunkent vand
Fodring
- 65-70 g mel (gerne halv hvedemel og halv fuldkorn/rugmel)
- 65-70 g lunkent vand
Tilbehør
- 1 stort glas med låg
- 1 elastik
Instruktioner
Dag 1
-
Bland mel og vand grundigt sammen i et stort glas, så det bliver til en glat dej
-
Lad surdejen stå på køkkenbordet med et låg næsten på, så der er en smule luft til surdejen. Kom en elastik omkring glasset på det øverste punkt af surdejen, så du kan se, når den begynder at udvikle sig og hæve! Rør hvis der begynder at komme brun væske på toppen (eller i lag). Ellers lader du den bare være, så den kan få lov at arbejde.
-
Undgå at glasset står i solen, men lad det i stedet stå et lunt mørkt sted.
Dag 2
-
Indenfor dag 2 eller 3 begynder surdejen at hæve lidt, og det skal den bare have lov til. Dette er et godt tidspunkt at fodre med vand og mel på. Smid gerne lidt surdej ud løbende, så er den nemmere at starte op. Anvend ved fodring samme mængde (eller lidt mere) mel og vand, som der er surdej, så surdejen får god næring i opstartsfasen. Behold 50 g surdej og spæd til med 65-70 g mel og 65-70 g vand.
-
Udskiller den brun væske, røres rundt. Kommer der skorpe på, tages den af og smides ud, og der røres rundt i den resterende surdej. Ellers lader du den være, så den kan arbejde.
Dag 3
-
Når surdejen er hævet og faldet lidt sammen igen fodres surdejen med mel og vand. Rør godt, til der ingen klumper er. Smid gerne surdej ud løbende, og anvend ved fodring samme mængde (eller lidt mere) mel og vand, som der er surdej, så surdejen får god næring i opstartsfasen. Behold eksempelvis 50 g surdej og spæd til med 65-70 g mel og 65-70 g lunt vand.
Dag 4-5
-
Når surdejen dufter surt/af øl og bobler, så kan den begynde at blive brugt til bagning. Giv den en god fodring (som beskrevet ovenfor), og vent til den er bageklar. Surdej udvikler sig forskelligt, så hold øje med, hvornår den er klar. Hvis du misser dens “bageklare peak” fodres surdejen igen, bliver stående ved stuetemperatur, så du kan bage med den, når den igen er hævet op/”peaker” og den kan bestå vandtesten.
-
Hvis du ikke vil bruge surdejen med det samme den er klar, så giv den en fodring, lad den stå og hæve lidt ved stuetemperatur og sæt den på køl (med et løst låg på). Du kan også godt lade den stå ved stuetemperatur, men så skal den fodres mindst dagligt. Som udgangspunkt skal surdejen altid have låg løst på køl, og ikke låg på, når den er udenfor køl. Når du skal bruge den, følg “GØR SURDEJEN KLAR TIL BAGNING” fra step 2.
Lækkert brød.
50 gr Gær
4 dl kærnemælk
2 dl vand
2 tsk sukker
2½ tsk salt
250 gr groft hvedemel
300 gr Manitoba
300 gr alm øko hvedemel
Marineret kylling i fad
Marinade
2 dl rødvin
2 spsk honning
5 spsk soya
1 tsk salt
peber
1 tsk ingefærpulver
1 tsk paprika
2 bakker kyllinge mix = 5 stk overlår og 5 stk lår.
Stykkerne pakkes tæt i en passende skål og overhældes med marinaden. Trækker min 2 timer – gerne meget mere.
Smillah 12 år
Hakket oksekød og spidskål i ovn.
- 250 gram gulerødder revne
- 250 gram spidskål fintsnittet
- muskatnød revet
- 400 gram hakket oksekød med 10 procent fedt
- 1 rødløg
- 4 fed hvidløg
- Lidt cayennepeber pas med cayennepeber, da det er stærkt – jeg bruger en kvart teske
- 0,5 teske stødt spidskommen
- 2 teskefulde paprika
- 2 teskefulde oregano tørret
- 1 dusk persille
- 3 deciliter kalvefond eller hønsebouillon
- salt og friskkværnet peber
-
Gulerødder rives og spidskålen snittes og hakkes fint.
-
Varm lidt olie på en meget varm pande, og sauter gulerødder og spidskål i tre minutter. Gør det ad to (måske tre) omgange, og kom det i et ildfast fad. Riv lidt muskatnød over.
-
Kom lidt mere olie på panden, og brun nu det hakkede oksekød grundigt.
-
Hak rødløg og hvidløg fint, og lad det sautere med.
-
Kom cayennepeber, spidskommen, paprika og oregano ved, og steg det hele et par minutter.
-
Hæld det over i fadet, og tilsæt også grofthakket persille, et lille drys salt og friskkværnet peber.
-
Vend det hele godt rundt, så det bliver blandet, og hæld så kalvefond ved.
-
Stil fadet i en forvarmet ovn ved 190 grader varmluft, og steg det i cirka 30 minutter. Vend det gerne nogle gange undervejs, så kålen ikke bliver alt for mørk/karamellistet.
Covid19
Boller med hytteost
Ca 20 stk.
Ingredienser
- 50 gram gær
- 5 dl mælk
- 1 dl solsikkekerner
- 1 dl hørfrø
- 250 gram hytteost
- ½ tsk salt
- 700 gram hvedemel
- 200 gram hvid fuldkornshvedemel
- 1 æg til pensling
Sådan gør du
-
Opvarm mælken så den bliver lunken, oplæs gæren heri. Pas på at mælken ikke bliver varmere end din lillefinger!
-
Bland kerner og hytteost i – rør let rundt.
-
Tilføj mel og salt.
-
Ælt på røremaskine i ca 10 minutter.
-
Lad dejen hæve et lunt sted i 1 time.
-
Form bollerne med 2 skeer, og placer dem med god afstand på en plade.Lad bollerne efterhæve i 30 minutter, hvorefter de pensels med et sammenpisket æg.
-
Bag i 15 minutter ved 225° varmluft.
Risotto
Risotto med tomat, basilikum og parmesan
Ingredienser
- 1 stort løg eller 2 små
- 3-4 fed hvidløg
- 1,5 ds cherrytomater (eller hakkede eller flåede tomater)
- Olie til stegning
- 300 g risottoris
- 2 dl hvidvin
- 8 dl hønsefond- eller bouillon
- 100 g revet parmesan
- 1 potte plukket basilikum
- Salt, peber
Sådan gør du
-
Pil og hak løg og hvidløg. Lad cherrytomaterne dryppe af i en sigte (husk at gemme tomatsaucen fra dåsen).
-
Sautér løget og hvidløetg i olie i en gryde, til løgene er klare. Kom risottorisene ved, og sautér dem i et minuts tid. Tilsæt hvidvin, og rør hyppigt, til den er fordampet. Bland hønsefond og væden fra tomaterne, og kom blandingen i gryden med ris lidt efter lidt, så væden langsomt arbejdes ind i risen under hyppig omrøring. Fortsæt sådan i cirka 15 minutter, til risene er kogt færdige – de skal være møre, men stadig have lidt bid. Lad cherrytomaterne simre med de sidste par minutter.
-
Vend halvdelen af parmesanen i, og smag risottoen til med salt og peber. Vend til sidst basilikummen i.
-
Servér med resten af parmesanen til at drysse over inde ved bordet.
BBQ-marinade
Ingredienser
- 2,5 dl ketchup
- 0,5 dl god eddike (fx æblecider- eller sherryeddike)
- 1,5 dl lys eller mørk muscovadosukker eller brun farin
- 2 spsk soja (kan udelades)
- 1 tsk hvidløgspulver
- 2 tsk paprika
- 1 tsk chilipulver
- 1 tsk salt
- 1 spsk hot sauce (kan udelades)
Sådan gør du
-
Kom alle ingredienserne i en gryde og giv BBQ saucen et opkog.
-
Lad den køle af, før du bruger den til at marinere eksempelvis kylling, lam, gris og oksekød.
Seneste kommentarer